Den Tibetanske Terrier

Den Tibetanske terrier er en middelstor og robust bygget hund. Den har en muskuløs og kraftfuld krop, og store, runde og flade poter. Pelsen er fin og rigelig lang de fleste steder på kroppen, og den er delt i underuld og dækhår. Næsen er altid sort, og øjnene er store og runde.

Skulderhøjden for hanner er 35,6 – 40,6 cm, tæverne er lidt mindre. 
Alle farver, undtagen lever- og chokoladebrun er tilladt. Heriblandt også flerfarvet og trefarvet.

Maitri's Sakya Nyima Tha-Chung
Årets Unghund 2006

Hvis man tager den Tibetanske terriers baggrund i betragtning, forstår man hvorfra den har sine stærke gener. Det er en meget sund race, som kun meget sjældent bliver syg. Det er heller ikke ualmindeligt at de lever i op til 14-15 år. Vi er af den overbevisning, at man bør værne om den oprindelige type af hunde - den type der også den dag i dag lever i Tibet. Hunde der typemæssigt vil kunne klare at klatre i bjergene, og begå sig i det barske klima. Det er noget vi mener, man kan gøre igennem seriøst opdræt.

Tag én gang om året et sted hen, hvor du aldrig har været før. 
Citat: Dalai Lama  Vi tilføjer: og ta´ så lige din Tibbe med dig :-)

Det er af natur en venlig og livlig hund. Den er sin familie en trofast ledsager, og den elsker og trives ved, at deltage i alt, hvad dén end måtte foretage sig. Den vil ønske en plads i ”flokken”, og derfra være en selvbevidst, tiltalende og ideel familiehund. Den besidder et skægt og intelligent sind, og det viser sig ved en hund der bringer humor og glæde ind i hverdagen. Sjove indfald og situationer hvor man har opfattelsen af, at den ”prøver at regne den ud” er slet ikke ualmindelige. Den vil derfor sætte pris på en ejer med humoristisk sans og en som vil tage sig tid til leg og hygge.

Cheerio Hinayana og Cheerio Isito

Pelsplejen af en Tibetanske terrier er ikke en uvæsentlig ting. Det er et stort, men ikke uoverkommeligt arbejde, men hvor lyst til pelspleje vil hjælpe meget. Mindst 2 timers pleje én gang om ugen må man regne med, til at komme hele pelsen godt igennem. På nogle tider af året mere. Forsømmes plejen bliver pelsen meget hurtigt filtret – og det med ubehag til følge for hunden, når de skal fjernes igen. Det er vigtigt at komme ind i en god rytme helt fra hvalpen er lille, da nogle faste rutiner under børstningen gør det lettere at have overblik. Skulle overblikket smutte, er det i flere tilfælde en god idé at besøge en erfaren hundefrisør,  jeres opdrætter eller måske en anden tibbe ejer, som kan hjælpe med at komme til bunds med problemerne, og så prøve selv at følge med derfra. I meget slemme tilfælde kan det blive nødvendigt at klippe hunden, men det gør ikke pelsplejen ubetinget lettere.  Nogen vil sige tvært imod. Nogen vælger at klippe sin Tibbe, hvis de bor et sted hvor omgivelserne gør det svært at holde pelsen. Det kan være masser af skov og krat, eller måske strand og saltvand. Ting der får en pels til at filtre ret meget. Vi syntes personligt at en lang pels er mest "rigtigt" og flottest - men de klippede Tibber vi kender ser bestemt også dejlige og indbydende ud. Men en god og seriøs opdrætter vil altid sikre sig at køberen ved hvilket arbejde der skal lægges i pelsplejen, og selvfølgelig være behjælpelig med råd og vejledninger i rigelige mængder.

Man kan sige, at det kræver sin pelsplejer at holde pelsen på en tibbe i god stand, men så får du også en flot og veltilfreds hund ud af det.

Tibatz Sherpa

”Nogle af vores største historiske skatte placerer vi på museer, andre lufter vi”
Citat: Roger A. Caras

 

 

  Site Meter