Kort og godt om "Sherpa"

Sherpa, som vi udtaler det i vesten, er Tibetansk og udtales ”Shar-wa”. Shar betyder øst og wa betyder person, altså en person fra øst eller Folket fra øst.

Sherpa skrevet på Tibetansk

Igennem tiden er navnet ”Sherpa” blevet tillagt så stor betydning, at det både bruges som stammenavn og betegnelsen for et helt folk. Et folk med en unik overlevelsesevne og et enestående kendskab til det bjergfyldte og barske Himalaya de lever i. Det er derfor ikke underligt, at Sherpaer altid har været brugt som bjergfører, ved ekspeditioner mod Himalayas høje tinder.

Mt. Everest (8.848 m.)

Den mest berømte Sherpa gennem tiderne er Mr. Tenzing Norgay, som d. 29. maj 1953, sammen med Sir Edmund Hillary fra New Zealand, var først på toppen af ”Chomolungma”. Chomolungma er det tibetanske navn for Mt. Everest, og betyder jordens moder-gudinde. Sherpa Tenzing Norgay er beundret verden over for sin anstændighed, venlighed og sit utrolige mod.

Sherpa Tenzing Norgay - 1949

Den store anerkendelse af Sherpafolkets utrolige egenskaber som bjergfører, har fået den moderne Trekking-industri til at omtale alle deres ”Guider” som Sherpaer, uden at skele til deres herkomst. Hermed er Sherpa ikke blot en betegnelse for en etnisk gruppe, men også en ”job-betegnelse”.

Selv om Sherpa er navnet på en etnisk gruppe, bruger mange Sherpaer det som et internationalt genkendeligt og højt respekteret fornavn. Det bruges især, når en Sherpa har med omverdenen at gøre. En Sherpas rigtige fornavn, er en slags slægtshistorie, som fortæller om personens familie og herkomst i mindst 400 år tilbage i tiden.

Der er ikke noget officielt antal af Sherpa’er, men der gættes på at dette folkeslag tæller omkring 35.000. De fleste lever i Nepal, Indien, Bhutan og Tibet, men man regner alligevel med at omkring 5.000 Sherpaer lever i Europa og Nord Amerika.

Oprindeligt kommer folket fra det østlige Tibet, men måtte i 1600 tallet flygte til det østlige Himalaya, nu Nepal. Her udviklede de en unik Budhistisk kultur baseret på handel, dyrehold og landbrug. Folket har deres eget sprog, også kaldet Sherpa. Da Sherpafolket har levet isoleret fra deres oprindelige levesteder i Tibet, har de udviklet et sprog som adskiller sig fra deres Tibetanske naboers. Mange ord er tibetanske, men der kan være stor forskel på udtalelsen samt ordets betydning.

Tilbage

 

 

  Site Meter